Friday, February 13, 2009

Mind SeT



kadang-kadang kamu org penah terfikir tak, bila kita dah set kan seseorang tu membawa masalah pada kita, kita akan trus pk dia 2 adalah pembawa masalah pada kita, walaupun si dia tu cuba berbaik2, tapi apa yang kita pikir kan adalah dia ni mesti ada muslihat di sebalik nya. pendek kata bila dah orang tak suka jangan la terhegeh-hegeh mahu mendekati nya, kerana pabila kamu mendekati nya pasti ada benda yang tidak kena. hal ini disebab kan mind set dari dia tuk kamu ada lah teruk..

kita cuba lihat dari sudut lain, apabila telah dibuat kajian..(sebagai contoh, dalam sms=tak nampak wajah) (A)seseorang yang amat baik+cool+manja lagi bila berSMS dengan orang yang dia kenal dan dia set kan dia ni hebat, bergaya dan sebagai nya(B).. padahal yang mengSMS nya itu adalah orang yang dia set kan membawa masalah kepada dia(C),tetapi layanan adalah berbeza. kita dapat lihat disitu walau pn orang yang sama mengambil 2 tempat dalam 1 masa, kita dapat membeza kan layanan dan mind set yg telah ditunjuk kan. oleh sbb itu lebih baik kamu menjauh kan diri dari orang yang telah mengset kan kamu ini ada lah membawa masalah pada dia. kamu tidak akan dapat apa2 selain kesakitan hati,

oleh sbb itu, sebagai manusia yang normal, apa yang kita dapat tafsirkan daripada masalah tersebut? adakah si A yang mengset kan orang, atau si B yang bergaya dan berpengaru atau juga si C yang telah di set kan pembawa masalah. sebagai rakyat malaysia yang berdemokrasi, apakah pandangan yang dapat diberi kan dalam situasi tersebut, undian ada adalah penentunya, undian anda juga amat diperlukan sama ada si A, si B atau si C yang akan tersingkir dahulu.. hehehe...

sebagai kawan kepada kawan2.. patt kah sebegini layanan kita terhadap kawan kita? atau best fren kita? kalau dulu nya kita dapat tertawa bersama berkongsi apa saja. kenapa tidak sekarang, mungkin kadaan telah berubah dah masa pn dah berlalu.. tidak menunggu kita, tapi patt kah ini berlaku di dalam persahabatan? mungkin ya dan mungkin tidak.. tepuk dada, tanya lah selera.. sebagai satu pandangan untuk jalan penyelesaian mind set ini harus lah di hapus kan di dalam perasaan kita, perbetul kan niat maka ia akan berubah dgn sendirinya. jgn sampai anda kehilangan teman yang ikhlas dan mengambil berat tentang anda baru lah anda mahu menyesal, pikir dahulu sebelum buang, sayangilah sungai anda.(pesanan penaja)

segala yang berlaku adalah diatas kehendak diri kita sendiri, sbb kita tidak boleh merubah diri org lain sebagai mana yang kta mahu. tetapi kan lagi bagus kalau kita yang berubah tuk kebaikan(jgn mengeset kan org). walau apa yg org dah penah buat pada kita, kita terima dan redha. sbb yang penting Allah s.w.t jadikan manusia itu berlainan walaupun pada hakikat warna darah adalah sama. sbb itulah manusia ialah kejadian yang paling unik. cuba kita tgk Nabi Muhammad s.a.w, org kasif layan dia teruk gila, (tentu korang penah denga cita ni kan? kalu tak tanya2 lah member, jgn hipokrit) tp dia still sabar n redha, dia tetap layan suma org dgn baik smpailah org itu sendiri berubah. Nabi Muhammad s.a.w tidak set kat otak dia org tu cam ni, org tu cam tu tapi dia set sume makhluk Allah s.w.t adalah sama.

sebagai penutup di penghujung rancangan kita pada kali ini, sama2 lah kita merenungkan nya, jgn jadi kan sikap ego menguasai diri anda, fikir lah yang terbaik anda mampu mengubahnya, yg baik itu datangnya dari Allah s.w.t, yang buruk tu datang dari kesilapan diri sy sendiri. renung-renungkanlah, selamat beramah.... ^_^

6 comments:

Ephy A. said...

adik..
selamat beramah yee.. kuikui2
ape2 punn
besh la layan entri ijat yg niee :)

izzat said...

hehehe.. yoyo ow je akak nih.. lucu.. tp ada gak org tak suka.. ;p

milah hasan said...

wut ur set in ur mind bout me?? hehehe~

izzat said...

hahahaa.. ape la... ko nih racid... nnt kita cerita lain k. uhuhu

neko13 said...

mind set..bergantung pada kita sendirik..kn izat kn??
sb tu kena sentiasa optimis..kn izat kn??
boleh paham ke izat?? boleh ke?? boleh ke??
HUAHAHAHAHA! =p

p/s: rasis tu busuk kn izat kn?? shhh..!

izzat said...

hahahaa... kan kan kan.... odah kan.. hehehe... ye la.. optimis 2... uhuhuhuhu.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...